Waarom SSL & HTTPS?

Beste wachtwoorden systeem
Eenvoudige feilloze wachtwoorden methode
23 maart 2018
5 beste tips voor meer website bezoekers
12 september 2018

53582638 - https ssl secure connection internet certificate network communication vector

De laatste jaren is de term SSL redelijk ingeburgerd in Nederland. Echter weet de gemiddelde ondernemer niet wat SSL is en waarom hij/zij het nodig heeft of zelfs moet gebruiken.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is een bestand dat je op een webserver, waar je website gehost (draait) wordt,  kan installeren. Door dit bestand wordt de communicatie van en naar je website gecodeerd.

De afkorting SSL staat voor de Engelse term Secure Sockets Layer. Dit bestand wordt uitgegeven door speciale bedrijven die de versleutelingscodes heel goed geheim moeten en kunnen houden.

Een SSL certificaat heeft altijd een houdbaarheid datum en moet daardoor regelmatig vernieuwd worden.

Wat doet een SSL certificaat?

Het SSL certificaat zorgt ervoor dat alle data die van en naar de website wordt verstuurd eerst wordt gecodeerd (versleuteld). In het certificaat zit een versleutelingscode die naar je computer wordt gestuurd als je een website bezoekt.

Je webbrowser neemt het certificaatbestand aan en controleert of het certificaat veilig en niet verlopen is. Wanneer het certificaat veilig wordt geacht gaat je browser de data die naar de website wordt gestuurd op dezelfde manier versleutelen als de website, zodat de 2 computers met elkaar kunnen “praten”.

Wanneer je een website voorziet van een SSL certificaat wordt je website tevens bereikbaar via https. Voorheen stond voor het internetadres www.nu.nl de toevoeging http://, tegenwoordig staat er https://www.nu.nl en geeft bijvoorbeeld je Google Chrome webbrowser dit aan middels het groene hangslotje met het woord veilig erachter.

Waarom heb je een SSL certificaat nodig?

Veel websites hebben formulieren waarop je allerlei informatie dient in te vullen. Als je bijvoorbeeld bij een webshop een formulier invult met allerlei privé gegevens en betaalgegevens is het het erg fijn als deze gegevens niet zomaar kunnen worden afgevangen door iemand die het wifi netwerk waar je op zit of je computer gehackt heeft.

Mocht dit wel het geval zijn, dan kan deze aftapper niet veel met de afgetapte informatie, omdat hij niet weet hoe de informatie gecodeerd is.

Webshops en websites met formulieren zijn tevens verplicht om een SSL certificaat te voeren. Dit valt ook onder de GDPR en/of AVG.

Bij het uitgeven van een certificaat vind er een controle plaats of het bedrijf dat het certificaat aanvraagt wel de eigenaar is van het domein waarom het certificaat wordt geïnstalleerd. Door deze controle vind Google een website met een certificaat betrouwbaarder dan een website zonder certificaat, waardoor een website met certificaat ook hoger rankt in de zoekresultaten dan een website zonder certificaat.

Heeft u hulp nodig bij het installeren van een certificaat? Bel ons dan even op (0317) 756 008 of stuur een bericht naar [email protected].

Leopold Pleijsier
Leopold Pleijsier
Sinds 2010 ben ik professioneel bezig met online marketing & web development. Ik heb veel ervaring opgedaan met SEO, SEA, conversie optimalisatie, web development, video en online marketing. Heb je een vraag? Bel mij gerust op (0317) 756 008 of stuur eenvoudig een bericht via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag via WhatsApp