Hoe kun je ervoor zorgen dat je website niet gehacked wordt?

Hoe stel je Google Analytics AVG vriendelijk in (2022)?
Hoe stel je Google Analytics AVG vriendelijk in (2022)?
31 januari 2022
De beste online marketingstrategieën voor kleine bedrijven
12 januari 2023

Het hacken van websites is een groeiend probleem voor veel bedrijven en individuen. Het kan leiden tot diefstal van persoonlijke gegevens, reputatieschade en zelfs financiële verliezen.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je website te beschermen tegen hackers. Hieronder bespreken we enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen om de beveiliging van je website te verbeteren.

 

Gebruik sterke wachtwoorden

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een belangrijk aspect van websitebeveiliging. Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden of te kraken en het helpt om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je websitebeheer, ftp-accounts, databases en andere kritieke systemen.

Je zult denken, ja dat is logisch, maar hoe creëer je  nu een sterk wachtwoord? Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
  • Maak gebruik van een langere lengte van het wachtwoord met minimaal 8 tekens.
  • Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden informatie zoals je geboortedatum, naam van je partner, kind, postcode, woonplaats of een eenvoudig woord.

Verander regelmatig je wachtwoorden en gebruik unieke wachtwoorden voor elk account, zodat als een wachtwoord wordt gekraakt, hackers niet gelijk toegang krijgen tot al je accounts!

Het daarom erg verstandig om een wachtwoord manager te gebruiken. Dit zijn programma’s die sterk wachtwoorden genereren en ze tevens voor je opslaan, zodat je ze niet eens hoeft te onthouden.

Het is ook verstandig om regelmatig je wachtwoorden te bekijken en te vervangen voor degene die lang gebruikt zijn of die mogelijk gecompromitteerd zijn. Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk account.

Een handige methode voor het maken en onthouden van wachtwoorden kun je lezen in deze blog: Eenvoudige feilloze wachtwoorden methode

 

Beperk toegangen

Beperken van de toegang tot je websitebeheer, ftp-accounts en databases is een belangrijke stap om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je systeem. Door toegang te beperken tot alleen de noodzakelijke gebruikers, kun je ervoor zorgen dat onbevoegde personen geen toegang hebben tot kritieke informatie of systemen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om toegang te beperken:

  1. Beperk het aantal gebruikersaccounts voor websitebeheer en ftp-accounts tot alleen degenen die hiervoor echt noodzakelijk zijn.
  2. Gebruik een rol- en rechtensysteem voor websitebeheer zodat gebruikers alleen de rechten hebben die ze echt nodig hebben.
  3. Controleer regelmatig wie er toegang heeft tot je websitebeheer en ftp-accounts, en verwijder gebruikersaccounts die niet meer nodig zijn.
  4. Zorg dat alleen de juiste personen toegang hebben tot de database door gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord systeem.
  5. Maak gebruik van een veilige verbinding (bijvoorbeeld SSL/TLS) als je toegang geeft tot je databases via externe verbindingen.
  6. Het is belangrijk om te realiseren dat toegang beperken slechts één van de vele stappen is die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je website veilig is tegen hackers. Samen met andere maatregelen zoals sterk wachtwoorden en software updates, kun je ervoor zorgen dat je website zo veilig mogelijk is.

 

Implementeer beveiligingsmaatregelen

Implementeren van beveiligingsmaatregelen is een belangrijke stap om je website te beschermen tegen aanvallen van hackers. Er zijn veel verschillende technologieën die je kunt gebruiken om je website te beschermen, en elk van deze technologieën kan een specifiek type aanval tegenhouden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke beveiligingsmaatregelen die je kunt implementeren.

Firewalls: Een firewall is een beveiligingssysteem dat verkeer naar en van je website controleert en ongewenst verkeer blokkeert. Dit kan helpen om aanvallen zoals DDoS-aanvallen te voorkomen.

Encryptie: Encryptie is een technologie die wordt gebruikt om gegevens te coderen zodat alleen degenen met de juiste sleutel toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Dit kan helpen om te voorkomen dat hackers gegevens stelen via de wifi verbinding of het netwerk waarop je aangesloten zit.

 

Houd software up-to-date

Houden van je software up-to-date is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je website veilig is tegen hackers. Wanneer software ontwikkelaars beveiligingslekken ontdekken, worden er vaak updates uitgebracht om deze lekken te dichten. Het is belangrijk om deze updates zo snel mogelijk te installeren om ervoor te zorgen dat je website niet kwetsbaar is voor aanvallen.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je software altijd up-to-date is. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor het besturingssysteem en het content management systeem (CMS) van je website. Veel besturingssystemen en CMS-software hebben ingebouwde update-tools waarmee je gemakkelijk updates kunt installeren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor de plugins of extensies die je gebruikt. Veel CMS-software biedt een plugin- of extensie-beheer waarmee je gemakkelijk kunt controleren of er updates beschikbaar zijn.

Het is ook verstandig om automatische updates in te stellen indien dit mogelijk is. Zo worden updates automatisch geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn, zonder dat je hiervoor actie hoeft te ondernemen.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je software up-to-date is, vooral na een aanval of een bekendmaking van een beveiligingslek. Zo zorg je er voor dat je website altijd zo veilig mogelijk is.

Wij hebben voor het up to date houden van uw website een speciale maandelijkse service waarin we uw website ook gelijk optimaliseren en eventueel backuppen. Dat is onze WordPress Onderhoud & Service dienst.

 

Veel van de bovenstaande methoden kun jezelf uitvoeren. Mocht je ergens hulp bij nodig hebben dan kunnen we je misschien van dienst zijn. Neem dan contact op via ons contactformulier of via de contactgegevens die onderaan deze pagina te vinden.

Leopold Pleijsier
Leopold Pleijsier
Sinds 2010 ben ik professioneel bezig met online marketing & web development. Ik heb veel ervaring opgedaan met SEO, SEA, conversie optimalisatie, web development, video en online marketing. Heb je een vraag? Bel mij gerust op (0317) 756 008 of stuur eenvoudig een bericht via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag via WhatsApp