Hoe kun je niet gebruikte afbeelding afmetingen van WordPress opruimen?

Bedankt voor de fijne samenwerking!
22 december 2020
Hoe kan je meer dan 89% scoren met je website in Google PageSpeed Insights
4 maart 2021
Hoe kun je niet gebruikte afbeelding afmetingen van WordPress opruimen?

WordPress beheer tip

Wist je dat WordPress bij het uploaden van 1 foto standaard deze foto in 7 formaten opslaat? Als je veel foto’s op je website gebruikt kan de schijfruimte van je hosting hierdoor behoorlijk snel vol raken.

Meestal worden er standaard 3 formaten aangemaakt voor het thema. De zogenaamde Thumbnail, Medium en Large versie. Daarnaast worden er echter ook sinds oktober 2019 nog 4 andere (onzichtbare) formaten gegenereerd die opgeslagen worden. Dit zijn de Medium Large, 1536×1536, 2048×2048 en scaled versie. De scaled versie is een bijzonder die in de database als referentie voor de andere formaten  opgeslagen. Hierdoor kun je hem niet zomaar met een panel file manager of via FTP wissen.

Hoe kun je besparen op harddisk ruimte voor je website?

Om op de vaak kostbare harddisk hosting ruimte te besparen wil je uiteraard geen onnodige bestanden moeten hosten. Als je weet welke formaten je gebruikt voor je WordPress thema en je diverse formaten niet gebruikt, is het natuurlijk slim om de formaten die je niet gebruikt te wissen.

Het zou kunnen dat je door deze actie er achterkomt dat je voor diverse templates  beter kleinere of nieuwe formaten zou kunnen aanmaken die de laadsnelheid van je website ten goede komen. Hierdoor kan het zijn dat je nog meer onnodige formaten opslaat. Maar geen zorgen hiervoor hebben we de oplossing.

Hoe kun je niet gebruikte foto afmetingen verwijderen uit WordPress?

Omdat WordPress referenties van alle foto’s en plaatjes die je upload in de database opslaat kun je niet eenvoudig oude of niet gebruikte formaten wissen via FTP of de file manager van je hosting panel.

Voor het automatisch verwijderen van de niet gebruikte foto’s kun je gebruik maken van de volgende 2 plugins.

Met behulp van de Disable Media Sizes plugin geef je aan welke standaard WordPress foto afmetingen je niet wil laten genereren bij een foto upload. Hierdoor worden er geen onnodige afbeelding afmetingen meer gegenereerd en opgeslagen. Bijkomend voordeel is dat het uploaden van een foto ook sneller gaat.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je gebruik gaan maken van de Regenerate Thumbnails plugin. Deze plugin gaat veel werk uit handen nemen door alle foto’s in de bibliotheek te controleren en zonodig te repareren. Daarbij kun je aanvinken dat alle niet gebruikte thumbnails automatisch verwijderd worden en alle benodigde formaten opnieuw gegenereerd. Als dit klaar is kun je evt. overbodige (1536 & 2048) bestanden via FTP wissen, zodat je er weer veel meer harddisk ruimte overblijft.

Was deze informatie nuttig voor je? Laat dan even een berichtje achter in de comment sectie.

Leopold Pleijsier
Leopold Pleijsier
Sinds 2010 ben ik professioneel bezig met online marketing & web development. Ik heb veel ervaring opgedaan met SEO, SEA, conversie optimalisatie, web development, video en online marketing. Heb je een vraag? Bel mij gerust op (0317) 756 008 of stuur eenvoudig een bericht via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag via WhatsApp