Hoe verhuis je een WordPress website naar een andere hosting server?

Het belang van Structured Data voor SEO en hoe je het implementeert in WordPress
Het belang van Structured Data voor SEO en hoe je het implementeert in WordPress
8 juni 2023
Geavanceerde SEO Technieken voor WordPress Vergroot je Zichtbaarheid
Geavanceerde SEO Technieken voor WordPress: Vergroot je Zichtbaarheid
17 januari 2024
Het belang van Structured Data voor SEO en hoe je het implementeert in WordPress
Het belang van Structured Data voor SEO en hoe je het implementeert in WordPress
8 juni 2023
Geavanceerde SEO Technieken voor WordPress Vergroot je Zichtbaarheid
Geavanceerde SEO Technieken voor WordPress: Vergroot je Zichtbaarheid
17 januari 2024
Hoe verhuis je een WordPress website naar een andere hosting server?

Het verhuizen van een WordPress website kan een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste stappen is het proces soepel en gestroomlijnd. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een WordPress website kunt verhuizen naar een andere hosting of server.

De conventionele manier van een WordPress website verhuizen

Stap 1: Maak een Backup van Je Huidige Website Voordat je iets doet, is het essentieel om een volledige backup van je website te maken. Er zijn veel plugins beschikbaar die dit proces vergemakkelijken, zoals UpdraftPlus en BackupBuddy. Een backup garandeert dat je een veilige kopie hebt voor het geval er iets misgaat.

Stap 2: Kies en Bereid Je Nieuwe Hosting Voor Zorg ervoor dat je nieuwe hosting WordPress ondersteunt. Installeer een frisse WordPress-installatie op je nieuwe hostingaccount.

Stap 3: Exporteer de Database van Je Oude Website Ga naar phpMyAdmin in het cPanel van je oude hostingaccount. Selecteer de database die je website gebruikt en klik vervolgens op ‘Exporteren’. Kies het snelle exportmethode en het SQL formaat. Bewaar dit bestand veilig.

Stap 4: Importeer de Database op Je Nieuwe Server Op de nieuwe hosting, ga naar phpMyAdmin, maak een nieuwe database en gebruiker aan en wijs de gebruiker toe aan die database met alle rechten. Klik vervolgens op de nieuwe database en selecteer ‘Importeren’. Kies het SQL-bestand dat je in de vorige stap hebt geëxporteerd.

Stap 5: Wijzig het wp-config.php Bestand In je WordPress-bestanden op de nieuwe server, zoek naar het bestand wp-config.php. Hier moet je de database details aanpassen:

 • DB_NAME – De naam van de database die je net hebt gemaakt.
 • DB_USER – De database gebruikersnaam.
 • DB_PASSWORD – Het wachtwoord voor de database gebruiker.

Stap 6: Upload Je WordPress Bestanden Maak gebruik van een FTP-client zoals FileZilla. Verbind met je oude hostingaccount en download alle WordPress-bestanden. Vervolgens, verbind met je nieuwe hosting en upload alle bestanden naar de juiste directory.

Stap 7: Zoek en Vervang URL’s Omdat je domein mogelijk gekoppeld was aan je oude hosting, moet je alle vermeldingen van de oude URL vervangen door de nieuwe. Gebruik een plugin zoals ‘Better Search Replace’ om dit proces te vergemakkelijken.

Stap 8: Update je Domein DNS Instellingen Ga naar de registrar waar je je domein hebt geregistreerd en wijzig de DNS-instellingen zodat ze wijzen naar de nameservers van je nieuwe hostingprovider. Dit proces kan variëren afhankelijk van je registrar.

Stap 9: Test je Website Zodra de DNS is gepropageerd (dit kan enkele uren tot 48 uur duren), zou je website toegankelijk moeten zijn via de nieuwe hosting. Test alle functies van je site om ervoor te zorgen dat alles correct werkt.

Stap 10: Beveiliging en Optimalisatie Nu je je website hebt verhuisd, is het een goed moment om na te denken over beveiliging en optimalisatie. Overweeg het gebruik van beveiligingsplugins zoals Wordfence en prestatie-optimalisatie tools zoals WP Super Cache.

 

Alternatieve manier van een WordPress website verhuizen met de UpdraftPlus plugin

Hallo daar! Als je dit leest, is de kans groot dat je voor een uitdaging staat: je moet je WordPress-website verplaatsen naar een nieuwe hosting of server. Gelukkig is er een handige plugin genaamd UpdraftPlus waarmee je dit proces kunt stroomlijnen. In deze blogpost leiden we je stap voor stap door het verhuisproces met deze plugin.

1. Voorbereiden: Voordat je begint, zorg ervoor dat:

 • Je een backup hebt gemaakt van je huidige website. Ook al is UpdraftPlus betrouwbaar, het is altijd een goed idee om voorbereid te zijn.
 • Je de nieuwe hosting al hebt ingesteld en WordPress hebt geïnstalleerd.

2. Installeer UpdraftPlus op je oude website:

 • Ga naar je WordPress-dashboard.
 • Navigeer naar ‘Plugins’ en klik op ‘Nieuwe toevoegen’.
 • Zoek naar “UpdraftPlus” en installeer en activeer de plugin.

3. Maak een backup van je oude website met UpdraftPlus:

 • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘UpdraftPlus Backups’.
 • Klik op de ‘Nu Backuppen’ knop. Zorg ervoor dat zowel ‘Bestanden’ als ‘Databases’ zijn geselecteerd.
 • Wanneer de backup voltooid is, zie je een lijst met recente backups. Download alle bestanden (plugins, thema’s, uploads, anderen) en de database naar je computer.

4. Installeer UpdraftPlus op je nieuwe website:

 • Log in op het WordPress-dashboard van je nieuwe website.
 • Installeer en activeer de UpdraftPlus-plugin zoals eerder beschreven.

5. Upload de backups naar je nieuwe website:

 • Ga op je nieuwe website naar ‘Instellingen’ > ‘UpdraftPlus Backups’.
 • Klik op het tabblad ‘Bestaande backups’.
 • Hier heb je de optie om backups te uploaden. Upload alle eerder gedownloade backupbestanden.

6. Herstel de backups op je nieuwe website:

 • Zodra alle backupbestanden zijn geüpload, zou je ze in de lijst met ‘Bestaande backups’ moeten zien.
 • Klik op de ‘Herstellen’ knop naast de backup die je wilt herstellen.
 • Volg de aanwijzingen en zorg ervoor dat je alle componenten selecteert (database, plugins, thema’s, enz.) die je wilt herstellen.

7. Update je domeininstellingen: Als je je domein verplaatst naar je nieuwe hosting, zorg er dan voor dat je de DNS-instellingen bijwerkt, zodat ze naar je nieuwe hosting verwijzen. Dit kan even duren, dus wees geduldig!

Het verhuizen van een WordPress website naar een nieuwe hosting of server is een proces dat enige aandacht en voorzichtigheid vereist. Door de bovenstaande stappen zorgvuldig te volgen, kun je echter zorgen voor een soepele overgang en de continuïteit van je online aanwezigheid garanderen. Veel succes!

Leopold Pleijsier
Leopold Pleijsier
Sinds 2010 ben ik professioneel bezig met online marketing & web development. Ik heb veel ervaring opgedaan met SEO, SEA, conversie optimalisatie, web development, video en online marketing. Heb je een vraag? Bel mij gerust op (0317) 756 008 of stuur eenvoudig een bericht via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag via WhatsApp